Fysioterapeut David Najafi: “Efter en resa med Optima Rehab är det många deltagare som upplever att de kan mer än de först trodde”
David Najafi är en av fysioterapeuterna som följer med på Optima Rehabs resor till spanska solkusten och han har själv sett många deltagares stora framsteg på nära håll. Enligt honom handlar det om att ha möjligheten att verkligen lära känna personerna och skräddarsy träningen på ett sätt som fungerar för varje individ.
– Man får verkligen tid att lära känna deltagarna, deras symtom, hur de rör sig och hur de upplever sin livssituation. Det ger en personlig relation som är väldigt givande, säger David.
När det var dags att välja yrkesbana hade David Najafi svårt att bestämma vad han ville studera till. Efter att ha testat på många olika kurser och utbildningar hade han plötsligt bara tre år med studiemedel kvar och var tvungen att bestämma sig. Det var då han upptäckte fysioterapin och blev lockad av både den sociala delen av yrket och kopplingen till träning och hälsa.
– Det är väldigt meningsfullt att vara fysioterapeut. Man jobbar med att hjälpa andra att hjälpa sig själva och ger personer verktyg för att göra hälsosamma val, säger David och tillägger:
– En annan positiv aspekt är att man inte sitter still utan får röra sig i jobbet.
Att han skulle bli just inriktad inom neurologi och främst arbeta med personer som har en neurologisk sjukdom eller skada var egentligen en slump – och samtidigt ett aktivt val.
– Den sista terminen av utbildningen la jag märke till att jag inte fått möjligheten att praktiskt lära mig något om neurologi. Jag tänkte att det är en viktig kunskap att få med sig så jag valde att byta ut en kurs i idrottsmedicin mot en klinisk fördjupning på det som idag är Optima Rehab. Arbetet var väldigt stimulerande och spännande och efter examen fick jag chansen att jobba kvar, berättar David.
Fokuserad tid ger individanpassat upplägg
Efter det har neurologiska skador blivit hans specialitet och under resorna med Optima Rehab har han lärt sig enormt mycket – av både kollegorna och deltagarna.
– Man har tyvärr inte så mycket verktyg med sig från grundutbildningen så jag har lärt mig det mesta genom att jobba i den här typen av verksamhet. Dels har jag haft förmånen att ha väldigt bra förebilder och mentorer, men självklart lär man sig även mycket av deltagarna. De är alla så unika i sin symtombild och det ställer höga krav på att som terapeut vara flexibel och kreativ, säger David.
Det som är speciellt med att behandla just personer som har neurologiska diagnoser är att det finns många olika faktorer att ta hänsyn till.
– Både kroppen och knoppen är oftast påverkade och det måste man tänka på så att man når fram till personen och kan vägleda dem, säger David.
Det är just därför David tycker om Optima Rehabs upplägg. Enligt honom är det den intensiva perioden som gör att det fungerar bra för de flesta. Under veckorna i Spanien får fysioterapeuterna mycket fokuserad tid med alla deltagare och har då möjligheten att tillsammans testa sig fram till övningar som faktiskt fungerar för varje person.
– Man får verkligen tid att lära känna deltagarna, deras symtom, hur de rör sig och hur de upplever sin livssituation. Det ger en personlig relation som är väldigt givande och ofta ser deltagarna väldigt stora förbättringar. Att vi dessutom befinner oss i en varm och solig miljö är också positivt och motivationshöjande, säger David.
“Ta chansen att utmana dig själv”
Snart har det gått tio år sedan Davids första resa till Spaniens solkust med Optima Rehab och sedan dess har det hunnit bli många resor. Med det har han också hunnit samla på sig mängder av erfarenhet och sett både små och stora förbättringar hos deltagare med stroke eller andra neurologiska diagnoser. Till de som ännu inte bokat sin resa vill han rekommendera att ge det ett försök.
– Om man vill ha ny inspiration och nya verktyg för hur man kommer framåt med sin rehabilitering så rekommenderar jag att åka på en träningsresa med Optima Rehab. Där får man chansen att exponeras för många utmanande situationer som man först kanske inte tror att man klarar av – men sedan vägleds genom det av oss som är på plats. Efter resan är det många som upplever att de kan mer än de först trodde, avslutar David.
David Najafis bästa råd till dig som drabbats av en neurologisk sjukdom eller skada och vill komma igång med rehabilitering:
“Försök att hitta en träningsregim som är lagom för dig. Sannolikheten att man ska kunna hålla fast vid sin träningsrutin under en längre tid ökar om man hittar ett sätt som känns genomförbart. En nyckel för att hitta det är att sätta en rutin som är lagom, inte för svår och inte för lätt, och att du också försöker att njuta av träningen.”