Leg. Sjukgymnast Kerstin Dellrud Hellmans: “Det Är En Fantastisk Peppande Känsla I Spanien”
Med på Optima Rehabs resor till Spanien finns Kerstin Dellrud Hellmans, som är legitimerad sjukgymnast specialiserad inom neurologi. För henne innebär resorna tre veckor av pepp, gemenskap – och enorma framsteg för deltagarna.
– Det kan handla om personer som inte har stått upp på många år och sedan kan stå och kanske gå några steg med gåbord. Den glädjen! säger Kerstin.
Kerstin Dellrud Hellmans
Sedan 1995 har Kerstin Dellrud Hellmans arbetat som legitimerad sjukgymnast för personer med neurologiska sjukdomar. 2005 blev hon klar med sin magisterutbildning och 2012 valde hon att specialisera sig inom just neurologi, av en enkel anledning.
– Jag är väldigt intresserad av både hjärnan och träning. För personer med neurologiska sjukdomar är träning något av det viktigaste för att kunna komma tillbaka till en så bra funktion som möjligt, säger Kerstin.
Det som driver henne i det dagliga arbetet är att hon så tydligt kan se resultaten hos personerna hon behandlar.
– Även om många inte blir helt bra blir de nästan alltid bättre, och de kan hitta nya vägar för att klara av vardagen. Att få vara med och stötta i det är otroligt roligt och tacksamt, säger Kerstin.
Sedan 2015 har Kerstin varit en av sjukgymnasterna som åker med på Optima Rehabs resor för tre veckors intensiv rehabilitering av personer med neurologiska sjukdomar. När hon först hörde talas om upplägget blev hon snabbt nyfiken på vilka resultat man skulle kunna åstadkomma.
– Vad kan jag göra för någon i Spanien på tre veckor som jag inte kan göra för någon som tränar två gånger i veckan hemma?
Resultatet visade sig vara förvånansvärt positivt.
– Det blev faktiskt långt mycket bättre än jag trodde från början. Att träna sex timmar om dagen ger jättemycket, säger Kerstin.
Sjukvården brister i stödet
Under de åtta år som gått sedan den första resan har Kerstin varit med och utvecklat Optima Online, som är den digitala möjligheten att fortsätta träna med sjukgymnasterna även efter att man kommit hem till Sverige igen. Eftersom många som drabbats av neurologiska sjukdomar upplever att det är svårt att få den rehabilitering som krävs av sjukvården i Sverige menar Kerstin att det är ett viktigt komplement.
– Personer med neurologiska sjukdomar eller skador måste träna i hela sitt liv och då måste det finnas rätt vård för att stötta i det. Det finns tyvärr inte i sjukvården idag, säger Kerstin.
Anledningen till det tror Kerstin handlar om, som med mycket annat, att det saknas både tid och pengar för att hinna med varje patients behov.
– Det handlar om en brist på resurser men även en inställning om att patienterna ska bli självständiga alldeles för tidigt, enligt min personliga åsikt, säger Kerstin och betonar att det skiljer sig från region till region.
Stor glädje och gemenskap på Optima Rehabs resor
Under åren har det blivit många resor till Spanien för Kerstin och hon tröttnar aldrig på känslan hon får av att se deltagarnas framgångar och glädjas tillsammans.
– Det kan handla om personer som inte har stått upp på många år och sedan plötsligt kan stå och kanske gå några steg med gåbord. Den glädjen! Vi har himla många framgångar under resorna till Spanien.
En annan positiv aspekt av resorna är för Kerstin att få träffa deltagarnas anhöriga, och att tillsammans kunna diskutera vad som är lämpligt framåt och ge tips och råd för att hjälpa till och avlasta.
– Jag tror att det bästa med resorna för många är att få vara en del av ett sammanhang och att få träffa andra med liknande problem i en positiv miljö. Vi äter gott, tränar mycket och skrattar tillsammans. Det är en fantastisk peppande känsla där nere som jag saknar när jag inte är på plats, säger Kerstin.
– Har du några tips eller råd att dela med dig av till personer som har drabbats av en neurologisk sjukdom och som läser detta?
– Tänk på att all träning och alla aktiviteter som man kan utföra är bra, oavsett om det handlar om att styrketräna eller att träna på att få upp handen till munnen. Alla rörelser är viktiga för vår hälsa och hjärna, säger Kerstin Dellrud Hellmans.