
Intensiv och inspirerande rehabilitering för dig som har drabbats av stroke
Rehabiliteringen efter en stroke är direkt avgörande för din återhämtning och förbättring av livskvaliteten. Behandlingen hos oss är skräddarsydd för att möta dina individuella behov. Rehabiliteringen kan omfatta olika sorters terapier, allt i syfte att du ska återvinna och förbättra förlorade färdigheter och funktioner.
Optima Rehab använder ett evidensbaserat och individanpassat tillvägagångssätt för rehabilitering efter till exempel en stroke. På den spanska kusten och intill havet erbjuder vi ett dedikerat team av fysioterapeuter, arbetsterapeuter, logopeder och psykologer som skräddarsyr varje program efter deltagarens unika behov och individuella målsättning. Vi strävar efter att ge varje deltagare den absolut bästa rehabiliteringen. Genom Optima Online - träning digitalt - möjliggör vi även rehabilitering bekvämt och enkelt hemma. På så sätt kan träningen bli en del av din vardag.
Optima Rehab är engagerade i att stödja varje deltagare på sin resa mot återhämtning och ett varaktigt välbefinnande!
Fysioterapi är mycket viktigt efter en stroke eller hjärnblödning
Den fysioterapeutiska rehabiliteringen efter en stroke är av stor betydelse för att du ska kunna hitta tillbaka till och återfå förmågor och funktioner som kan ha försämrats eller förlorats efter sjukdomen. Initialt är träningens mål ofta att kunna förflytta sig, exempelvis från en stol till en rullstol eller att kunna gå med någon typ av gånghjälpmedel eller med hjälp av assistans.
Fysioterapin syftar till att du så småningom ska bli så självständig som möjligt med hänsyn till den specifika skadans storlek och lokalisation. De funktioner som ofta behöver tränas upp på nytt är förflyttning, gång och gångteknik, balans, koordination, att bibehålla muskellängd, muskelstyrka, finmotorik i händerna, stimulering av känsel och kompensation av synfältsbortfall.
Eftersom vår hjärna är plastisk (dvs. föränderlig och anpassningsbar) är det viktigt att fortsätta med träningen regelbundet. Hjärnan kan nämligen med hjälp av kontinuerlig träning förändra sin uppbyggnad genom att skapa nya förbindelser mellan nervcellerna. Detta möjliggör att en förbättring av påverkade funktioner i hjärnan kan ses trots att det gått många år efter att man fick sin stroke eller hjärnblödning. Fantastiskt, va?
Logopeden kan ge dig talet tillbaka
AFASI innebär att ha det svårt med språket efter en hjärnskada, oftast en stroke. Det kan vara svårt att prata och skriva samt förstå talat och skrivet språk. Besvären brukar vara störst den första tiden efter en stroke. Genom en målinriktad och specifik träning av enskilda språkliga förmågor kan man nå goda och varaktiga behandlingsresultat. Forskning har visat att det kan gälla även om träningen sätts in långt efter att skadan uppstått. Vid träning av kommunikativ förmåga och kompensatoriska strategier (att låta en svaghet i ett visst avseende kompenseras av en styrka i ett annat) har också oregelbunden träning relativt stor effekt i positiv riktning.
Här är några exempel på behandlingar som ges av vår logoped.
Information och rådgivning om afasi i språkstörning och afasi till patient.
Träning av språkliga förmågor, särskilt träning av expressiva förmågor som ordmobilisering.
Träning i att kompensera språkliga svårigheter genom alternativ och kompletterandekommunikation (AKK).
Arbete mot anhöriga genom träning i kommunikationsstöd i kombination med information till den anhörige om stroke, afasi och kommunikation.
DYSARTRI och TALAPRAXI är neuromotoriska talstörningar som kan uppkomma efter stroke. Talet blir vid dessa diagnoser ofta svårt att uppfatta och det kan vara mödosamt att tala, vilket påverkar kommunikationen med andra. Ofta sker en spontan förbättring under första tiden efter insjuknandet. Logopedisk behandling kan dock fortsätta att förbättra förståeligheten av talet.
Behandlingen, som ges av vår logoped, kan delas in i tre delar.
Information och rådgivning om dysartri och talapraxi till patient och anhöriga.
Träning av de delar av talet som är påverkade och/eller kompensatoriska strategier för att öka talförståeligheten, till exempel sänkt taltempo, ökad röststyrka och överdriven artikulation.
Kommunikationshjälpmedel.
Fysioterapi i Spanien - individuellt eller i grupp
På våra rehabiliteringsresor till Spanien erbjuder vi både individuell fysioterapi och ett flertal gruppträningspass per dag. Gruppträningen har olika teman, här är några exempel:
Konditionsträning i form av Tabata-intervaller.
Styrketräning för hela kroppen med gummiband, vikter, hantlar och kroppen som motstånd.
Balansträning, där vi tränar både den statiska balansen och balans under rörelse.
Koordinationsträning.
Rörlighetsträning.
Handträning, där både finmotorik, styrka och stretchövningar ingår.
Vi erbjuder även bassäng- och vattenträning samt avslappning i olika former.
Totalt tränar vi upptill 6 timmar per träningsdag. I våra träningsgrupper ser vi mycket positiva resultat gällande till exempel gånghastighet, styrka i ben och balans.
Individuellträning hos oss på Optima Rehab
Alla deltagarna tilldelas en fysioterapeut som har huvudansvar för deltagarens träning och behandling under hela vistelsen. Denna fysioterapeut ansvarar för den individuella träningen men även för att deltagarens träning vid gruppträningspassen blir individanpassad. På detta sätt blir gruppträningspassen ”individuella”, medan gruppkänslan som skapas vid gruppträning finns kvar då samma övning görs men på personens egen nivå med eller utan assistans. Det här tycker vi är mycket viktigt då den peppning och stöttning deltagarna ger varandra under gruppassen är en del av de fantastiska resultaten som uppnås.
Ansvarig fysioterapeut informerar även de övriga i teamet så att alla hjälps åt att styra rehabiliteringen mot de mål som satts upp för deltagaren vid rehabiliteringsperiodens start.
Neuropsykologi - den kognitiva träningen och återhämtningen
Rehabilitering av kognitiva problem efter en stroke är en lång och tålamodskrävande process med målsättningen att den drabbade ska uppnå bästa möjliga funktionsnivå utifrån de nya förutsättningarna. Den största förändringen noterar man inom det första året, men förbättringar sker även därefter.
Förutom hjälpmedel och stöd av närstående kan man också lära sig olika omvägar och strategier för att hantera vardagen. I dag finns det ett stort antal metoder och strategier för att underlätta livet med olika sorters kognitiva problem så som dåligt minne, svårt att koncentrera sig och svårt att komma igång. Huvudprincipen i alla dessa metoder är att man bör ”träna” hjärnan på samma sätt som man tränar kroppen – till exempel genom att lösa korsord, läsa tidningen och göra saker som man tycker om för att stimulera hjärnan.
Det finns även specifika metoder för att träna upp uppmärksamheten, strategier vid minnesproblem, strategier att motverka stress och trötthet. Det gemensamma för dessa metoder är att man behöver arbeta tillsammans med en terapeut för bästa individuella anpassning och vara inställd på att det kräver mycket tid och tålamod.
Jerry Larsson
Neuropsykolog
Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att man plötsligt kan förlora olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn.
Stroke
Symtomen på stroke kommer ofta plötsligt. Vilka symtom man får beror på i vilken del av hjärnan som stroken eller hjärnblödningen uppstår . Symtom man kan drabbas av är domningar eller förlamningar i ansiktet, armarna och benen – oftast i ena kroppshalvan. Man kan även få kraftig huvudvärk utan tydlig orsak, svårt att prata, svårt att förstå tal, bli förvirrad, få synstörningar på ena ögat eller båda ögonen, bli yr och få svindel, få försämrad balans eller få svårt att gå.
Risken för stroke ökar om man till exempel har högt blodtryck, förmaksflimmer, höga halter av blodfetter eller diabetes. Risken ökar också om man röker eller dricker mycket alkohol.
Vilken behandling man får beror på vad som är orsaken till att man har fått en stroke. För att begränsa skadorna i hjärnan behöver tillförseln av näring och syre vara så bra som möjligt. Därför är propplösande behandling viktig att sätta in så fort som möjligt för att minska skadorna i hjärnan.
Om utredningen visar att orsaken är en blodpropp får man läkemedel som förebygger nya blodproppar. Man kan också få läkemedel som förebygger förmaksflimmer, eftersom det i sig ökar risken för att få en blodpropp. Andra behandlingar kan vara läkemedel mot högt blodtryck, blodförtunnande läkemedel och läkemedel mot höga halter av blodfetter.
Träning på nätet med medicinsk personal
Optima Rehab erbjuder ett effektivt rehabiliteringsprogram genom Optima Online som är tillgängligt direkt för dig som söker en smidig och enkel digital plattform för att utföra din rehabilitering hemma.
För dig som följt med oss för rehabilitering i Spanien rekommenderar vi även fortsatt träning via Optima Online vid hemkomst för att du även ska kunna bibehålla dina resultat.
Optima Online erbjuder, under ledning av fysioterapeuter, dig möjlighet att träna kondition, styrka, balans, koordination, rörlighet, stretching, handmotorik och avspänning. Optima Online passar alla då det finns både liggande, sittande och stående träningspass. Under passen ger våra fysioterapeuter dig också tips för att kunna göra övningarna både tuffare och lättare.
Glöm inte att, oavsett vad, så är all träning och aktivitet som utförs viktig för din återhämtning!
Frågor om Stroke
Hur lång tid tar det att återhämta sig efter en stroke?
Man kan tyvärr aldrig säga hur lång tid återhämtning tar då det är flera faktorer som spelar in, t.ex skadans storlek efter proppen eller blödningen i hjärnan. Våran ålder; unga har oftare en snabbare återhämtning än äldre. Tidigare sjukdomar/ funktionsnivå, har man redan innan skadan haft svårt med t.ex gång pga smärta /skada så kan det försvåra återhämtningen.
Kan hjärnan reparera sig efter en stroke?
Våran hjärna är plastisk vilket betyder att den föränderlig och anpassningsbar, därför är det viktigt att fortsätta med sin träning regelbundet. Hjärnan kan förändra sin anatomiska uppbyggnad genom att skapa nya förbindelser mellan nervcellerna, vilket gör att en förbättring av påverkade funktioner kan ses trots att det gått många år efter att man fick sin hjärnskada.
Vilka aktiviteter ska tränas efter en stroke?
Alla aktiviteter kan tränas och det är viktigt att trots att man kanske inte själv kan göra en aktiv rörelse i tex handen/armen eller benet får hjälp av en annan person eller av sin friska sida att utföra rörelsen. Man kan även tänka att man själv gör rörelsen. Forskningen visar nämligen att det då ses aktivitet i hjärnan i det området som normalt är aktivt när du utför rörelsen aktivt. All träning och aktiviteter i vardagen är viktigt för att återfå funktioner.
Hur stor är risken att få stroke igen?
Kan man bli bra efter en stroke?/ Kan man bli frisk efter en stroke?
Varje år drabbas ca 25 000 personer i Sverige av stroke (propp eller blödning i hjärnan). Enligt Dagens medicin får ca 3,7-5,1% av dessa personer ytterligare en stroke.
Generellt kan man nog säga att den som haft en stroke får hjälp med medicinering av den troliga bakomliggande orsaken, exempelvis högt blodtryck, höga blodfetter, hjärtarytmier (hjärtflimmer) och detta minskar risken att drabbas igen. Men även att följa tränings-, kostråd och göra rökstopp påverkar risken för ny stroke
Beroende på skadans storlek i hjärnan blir behovet av återhämtning och rehabilitering olika omfattande. En del personer upplever att vissa symtom efter stroken minskar eller försvinner helt, men många har någon typ av restsymtom kvar. Det kan handla om påverkan på talet, ett svagare ben/arm/kroppshalva, nedsatt finmotorik i handen, ökad tonus (muskelspänning) och så vidare. En sak som är viktig är att hitta en acceptans i sin nya livssituation men framförallt att man fortsätter träna, för även många år efter man haft en stroke kan funktionsnivån förbättras även om förbättringen inte går lika snabbt som under det första året efter man drabbats.