Arbetsterapi – Nyckeln till en Självständig Vardag

Av Ida Forsberg, arbetsterapeut vid Optima Rehab


Jag heter Ida Forsberg och arbetar som arbetsterapeut på Optima Rehab i Spanien. Under min tid här har jag haft förmånen att stötta många deltagare i deras rehabilitering efter stroke och andra neurologiska skador. Arbetsterapi spelar en avgörande roll i rehabiliteringen eftersom utgångspunkten är varje enskild deltagares individuella förutsättningar med målet att maximera funktion, självständighet och delaktighet i vardagens aktiviteter. 


Arbetsterapins roll i rehabiliteringen

Arbetsterapeuter använder aktivitet som både mål och medel i rehabiliteringen. En central fråga i vårt arbete är: Vilka aktiviteter vill och behöver du klara av i din vardag? Oavsett om det handlar om kompensatoriska åtgärder, aktivitetsträning, funktionshöjande träning eller information och rådgivning, individanpassar vi rehabiliteringen efter deltagarens behov. Vi strävar efter att göra rehabiliteringen så meningsfull som möjligt. 

Exempel från praktiken

Beroende på funktionsnedsättning och vardagsbehov kan arbetsterapeutiska insatser innefatta nästan vad som helst, allt ifrån träning av olika moment i personlig vård, hantering av mental trötthet till strategier för att vara aktiv i samhället. Arbetsterapeuter är experter på hur man kan möjliggöra självständighet! Ett tydligt exempel är en deltagare som ville kunna sätta upp sitt hår självständigt men på grund av nedsatt motorik och axelsmärta nådde hon inte upp. Vi tränade dagligen på att utföra momentet i liggande position för att avlasta axeln, och efter en tid lyckades hon göra det själv. Det var en stor seger för henne! En annan deltagare med spatiala svårigheter ville kunna sätta på sig en T-shirt självständigt och satte upp det som ett mål. Vi började och avslutade varje behandling med att träna strategier för av- och påklädning. Där emellan tränade vi bland annat förflyttning mellan rullstol och vanlig stol men också rörlighet och funktion i arm och hand. Vid rehabiliteringens slut kunde han klä av och på sig en T-shirt! Dessa exempel visar hur arbetsterapeuter använder aktivitet som en central del i behandlingen.

Jag står bakom en deltagare som tränar på att nå högst upp i kökshyllan

Träning av hand och arm

Eftersom rörlighet är en förutsättning för funktion ser jag det som en viktig uppgift att utbilda deltagarna i hur de bäst bibehåller rörlighet i arm och hand, för att motverka stelhet och spasticitet. Den viktigaste rehabiliteringen är den som blir av i vardagen och deltagarna ska kunna fortsätta träna även när de kommer hem. Därför är det så viktigt att man integrerar träningen i vardagslivet - det kan handla om att hålla i en tandborste, öppna dörrar, tända lampor eller dricka/äta med den svagare handen. För deltagare med mer funktion kan vi arbeta mer avancerat för att stärka grepp/släppförmåga och förbättra finmotoriken.

Sammanfattning

Arbetsterapi är en central del av rehabiliteringen vid Optima Rehab. Vi sätter alltid aktivitetsfokuserade mål och genom att använda aktivitet som verktyg, hjälper vi deltagarna att uppnå självständighet i sin vardag. Det som gör arbetsterapi så givande är att se deltagare nå sina mål och återfå självständighet i viktiga vardagliga göromål. 

Föregående
Föregående

Våga träna med andra – hitta rätt träningsform för dig

Nästa
Nästa

Se vår film och ta reda på hur du kan få ekonomiskt stöd för din rehabilitering.