MS och Rehabilitering

Under de senaste 20 åren har forskningen om multipel skleros (MS) gjort stora framsteg, vilket har lett till att flera olika behandlingsalternativ har utvecklats för att bromsa sjukdomens förlopp. Vi vet idag mer om både skyddande faktorer och riskfaktorer, vilket innebär att arbetet med MS både kan vara preventivt, alltså förebyggande, samt innefatta fler effektiva behandlingar för de som redan har sjukdomen.

Vi ser med spänning fram emot framtida forskningsresultat från de duktiga forskare som utvecklar nya medicinska behandlingar, men också från de som fokuserar på rehabilitering för personer med MS. Hos oss på Optima Rehab, både i vår rehabilitering i Spanien och genom Optima Online, implementerar vi de senaste forskningsrönen i vårt arbete.

Rehabilitering baserad på forskningen

Vi har utvecklat ett koncept där vår rehabilitering bygger på dagens vetenskapliga rekommendationer. Vi använder oss av validerade bedömningsinstrument som hjälper oss att förstå hur sjukdomen påverkar vardagslivet och träningen. Ett exempel på detta är Bergs balansskala (BDL), som hjälper oss att mäta balansförmågan, både när man står stilla och när man rör sig.

Fatigue, en form av extrem trötthet, är ett vanligt och ofta försvagande symptom vid MS. För att bedöma fatigue använder vi instrument som **Modified Fatigue Impact Scale (MFIS)** och **Fatigue Severity Scale (FSS)**. Med hjälp av dessa bedömningar kan vi utveckla strategier som hjälper våra deltagare att spara energi och bättre orka med vardagens aktiviteter.

Träningens vikt vid MS

Träning är avgörande för personer med MS, inte bara för att minska risken för sekundära komplikationer som inaktivitet, smärta, stelhet i leder och fallolyckor, utan också för att bibehålla och förbättra funktionsnivån. Att hitta en träningsform som är rolig och anpassad till den enskildes behov och förmåga ökar chanserna för regelbunden aktivitet.

Forskning har visat att träning kan ha en positiv inverkan på hjärnans plasticitet, öka antalet signalsubstanser, minska celldöd och stimulera bildningen av nya celler och synapser. Dessutom kan träningen bidra till att signaler i hjärnan hittar nya vägar, vilket kan påverka den neurologiska funktionen positivt.

Vi på Optima Rehab strävar efter att alltid erbjuda rehabilitering och stöd som är baserat på den senaste forskningen för att kunna ge våra deltagare bästa möjliga förutsättningar för ett aktivt och meningsfullt liv med MS.

Föregående
Föregående

Från Stroke till Framsteg: Elins Resa genom Rehabilitering i Spanien

Nästa
Nästa

Rehabilitering efter stroke: En viktig del av återhämtningen