Rehabilitering efter stroke: En viktig del av återhämtningen

Efter en stroke är rehabilitering avgörande för att återfå funktion och livskvalitet. Forskningen på området har tagit stora kliv framåt, inte bara vad gäller att förstå orsakerna till stroke, som ofta innefattar genetiska riskfaktorer, men även när det gäller förebyggande åtgärder och behandling. Mycket forskning fokuserar idag på att förbättra rehabiliteringsprocessen, med ett särskilt fokus på att förstå de rörelsestörningar som kan uppstå. Denna förståelse hjälper oss att skräddarsy rehabiliteringen för varje individ.

På vår rehabiliteringsklinik har vi redan implementerat forskningsbaserade metoder, både i Spanien och via vår digitala plattform, Optima Online. Vi använder moderna bedömningsverktyg som rekommenderas för att identifiera och behandla funktionsnedsättningar som ofta drabbar dem som haft en stroke. Till exempel bedömer vi balansförmågan med hjälp av olika skalor, som Bergs balansskala, BDL-balansskala och MINI-Best test, beroende på vilken nivå personen befinner sig på. Vi utför också bedömningar av andra funktioner som kan påverkas, såsom muskelspänning (tonus), känsel, ledrörlighet, syn, motorik, samt finmotorik i händer och gångförmåga.

För de som drabbas av talproblem, som afasi eller dysartri, erbjuder vi logopedprogram med intensiv träning baserad på den senaste forskningen.

Träning är en central del av rehabiliteringen efter en stroke, inte bara för att förbättra kroppens funktioner utan även för att minska risken för sekundära komplikationer som smärta, nedsatt ledrörlighet och fallolyckor. Det är viktigt att få stöd och hjälpmedel som underlättar i vardagen, exempelvis ortoser som kan förbättra gångförmågan eller minska kontrakturer i händer och handleder.

Det är också viktigt att förstå att vissa symtom, såsom ökad irritation eller gråtmildhet, kan vara en del av återhämtningen. För att stötta både den drabbade och deras närstående erbjuder vi neuropsykologiskt stöd, både i grupp och individuellt vid behov.

Det positiva är att många funktioner kan förbättras med träning, även långt efter en stroke. Forskning har visat att träning kan minska fallolyckor, förbättra styrka, balans och gångförmåga. Träning stimulerar också hjärnans plasticitet – hjärnans förmåga att anpassa sig och skapa nya kopplingar – vilket gör att det aldrig är för sent att börja träna och att regelbunden träning är avgörande för långsiktig återhämtning.

Genom att dra nytta av den senaste forskningen kan vi fortsätta att förbättra vår rehabilitering och stödja våra patienter på vägen mot ett mer självständigt liv.

Föregående
Föregående

MS och Rehabilitering

Nästa
Nästa

Träning hos Optima Rehab för deltagare med Parkinsons sjukdom