Träning hos Optima Rehab för deltagare med Parkinsons sjukdom
Just nu sker mycket forskning om Parkinsons sjukdom vilket vi tycker är jättekul och vi ser fram emot att få ta del av alla framtida forskningsresultat för att kunna implementera detta i vår rehabilitering i Spanien och via Optima Online.
Bedömningsinstrument
Redan nu har vi utvecklat ett koncept där vi utför vår rehabilitering efter dagens forskningsrön. Vi använder oss av de bedömningsinstrument som rekommenderas för att kunna påvisa det som påverkar vardagen och träningen. Exempelvis Mini-BEST, ett balanstest som inte bara påvisar resultat av balansjusteringar, sensorisk information utan även balansreaktioner samt stabilitet och säkerhet vid gång. Ett annat bedömningsinstrument som vi i dagsläget använder oss av är den motoriska delen av (UPDRS) Unified Parkinson´s Disease Rating Scale. Med den bedömningsskalan bedöms bland annat tremor, snabbhet i rörelser, storleken på upprepade rörelser, gång och ansiktsmimik. I bedömningen ingår även en klassificering av sjukdomens svårighetsgrad (enl. Hoehn & Yahr) vilket ger stöd för vilken träning som bör sättas in vid de olika faserna av sjukdomen.
Träning är viktig
Träning är mycket viktigt vid Parkinson, både för att minska risk för sekundära komplikationer som exempelvis smärta, nedsatt ledrörlighet och fallolyckor. Det är också viktigt att få tips för att underlätta i vardagen. En annan viktig aspekt är att förklara vissa symtom för anhöriga; exempelvis kan mimiken misstolkas då den kan bli försämrad, risken att du tappar föremål ökar på grund av att finmotoriken försämrats, att det kan vara svårt att skriva för hand, förmågan att hantera stress kan bli sämre och dessutom att besvären oh symtomen kan fluktuera över dygnet. Det positiva är att mycket av detta kan du träna, både för att förbättra och för att kunna bibehålla den funktionsnivå du har. Forskningen påvisar att träning vid Parkinsons sjukdom kan förebygga; fallolyckor, hjärt/kärl sjukdomar, ledstelhet, smärta och depression.
Att du genom så kallad Cueing, kompensatorisk träning, kan lösa uppgifter med hjälp av andra strategier. Externa cues kan förbättra och minska freezing (”stopp”) vid gång, rörelser och vid start av rörelser och aktiviteter.
Forskning visar att träning ger positiva resultat
Forskningen påvisar även träningens positiva resultat på hjärnans plasticitet, vilket betyder att antalet kopplingar mellan specifika nervceller ökar och det visar också på minskad celldöd.
Framtaget av: Kerstin Dellrud Hellmans, specialist inom neurologi